Tak obrovská věc vyjádřená v tak jednoduché větě.

Tak obrovská věc... a On se ji rozhodl zahalit do až pohoršující všednosti.

Obyčejná žena s obyčejným mužem. Obyčejně poslechli vládní nařízení. Obyčejně putovali. Řešili obyčejné problémy spojené s každodenní existencí. Člověk by čekal, že se Bůh postará o to, aby tak veliká věc, jako vtělení věčného Slova, Původce všeho, Zdroje života a Světla všech lidí, proběhla v nějakém důstojném prostředí nějakým majestátním způsobem. A On nechá Marii a Josefa, aby žebrali o místo na spaní. A vtělené Slovo tak leží naprosto bezbranné v jeslích, takový malý růžový ukňouraný uzlíček obklopený jen svými unavenými rodiči a chlapy, kteří si odběhli od hlídání stád.

zdroj: http://media.salemwebnetwork.com/Preaching/CMS/ImageGallery/Resources/Features/2009/11/BabyInManger.250w.tn.jpg

A co vykoupení celého světa? Uzdravení nemocné přirozenosti? Definitivní porážka smrti?

Nekonala se žádná velkolepá bitva. Jen popravili obyčejného mladého muže neobyčejně krutým způsobem. To stačilo. A zpráva o vítězství se nešířila ústy andělů a zpěvem kamení, které chválilo Boha, aby i těm nejnatvrdlejším došlo, že je dokonáno. Radostou zvěst nesou do světa lidé, kteří chybují a pochybují úplně stejně jako ti, kterým ji chtějí donést.

zdroj: http://mattstone.blogs.com/photos/crucifixion_art/crucifixion-jesus.jpg

Slovo se stalo tělem... a my se toho můžeme účastnit. Unavení, otrávení, s milionem jiných myšlenek v hlavě. V čele s knězem, nad jehož počínáním jen nevěřícně kroutíme hlavou. Dobrovázeni falešným zpěvem toho pána vlevo vzadu, který se očividně považuje za operního pěvce první třídy. Místo toho, aby si Bůh pro oslavu svého vtělení zařídil andělské chóry a dění vzbuzující téměř automaticky bázeň nehledně na míru roztržitosti, vybral si obyčejné lidi skrze které pokračuje v obrovském zázraku. Nezáleží na tom, jestli jsme se špatně vyspali, nestihli se včas najíst, jsme napůl nemocní nebo máme tolik práce, že bychom nejradši byli na úplně jiném místě, než v kostele. Nezávisle na tom, jaké jsou naše pocity po skončení, jsme proměměni. Dotkl se nás živý Bůh a my se dotkli Jeho. Působí mnohem hlouběji, než vůbec můžeme vnímat. 

zdroj: http://sacredheartjesus.com/pictures/2015/2/mass.jpg

Jen Všemohoucí si může dovolit dělat ty největší zázraky skrytě našim smyslům a našemu rozumu. Kdo jiný než ten, kdo si nemusí dokazovat svou moc, se zrodí v betlémské stáji jako bezdomovec, zemře na Golgotě jako zločinec a živí své milované jako chléb?

A jen ten, z něhož vše povstalo, může způsobit, že se z nepřekonatelné překážky, jako je neschopnost modlit se dle našich představ, stane výtah k Němu, příležitost naučit se říkat úplně novým způsobem: "Buď vůle Tvá." A temnota se jako den rozjasní a noc bude jako světlo...