Ano, správně, já, antitechnický typ, který je rád, že na autech rozezná barvy (stejně mezi nimi žádné jiné rozdíly nejsou), se chci bavit o... autech.

Začalo to vtipem v hodině ve škole.

Poslouchám výklad, poctivě si píšu tak každé desáté slovo (protože s právě takovou frekvencí se objevovaly informace o církevním kalendáři a počítání času před tím, než jsme se shodli, že lepší bude asi fakt 22. 2. než biduo ante die Sancti Joannis Baptistae capitis inventionis, čili dva dny před dnem nalezení hlavy sv. Jana Křtitele), když tu se najednou ozvalo: "Odborníci se většinou shodují na tom, že oblíbené auto Panny Marie je Fiat. Někteří si ale nejsou jistí a navrhují ještě BMW."

(Pozn. Pointa pro všechny, kdo neumí latinsky nebo nestudují historii - "Fiat" je slůvko, kterým Maria odpovídá v latinském překladu Bible na to, jestli chce počít Syna Božího... a jelikož se Syn Boží za devět měsíců opravdu narodil, není pochyb o významu tohoto slůvka.
"BMW" nebo spíš "B.M.V." je hojně užívaná zkratka pro rekordmanku v počtu svátků během církevného roku jménem (ano, vidím vám na očích, že již tušíte, o koho se jedná) "Beata Maria Virgine," alias Blahoslavená Panna Maria. Jednoduchým V se nenechte mást, on stejně nikdo hodně dlouhou dobu neřešil, jestli je správněji Virgine nebo Wirgine. Vlastně, Wirgine bývalo správněji, protože slovo Virgine bylo hodně z těch, co to uměli, v pokušení přečíst jako "Uirgine."
Takže... už chápete?)

Protože mě tento vtip vytrhl z režimu robota, zapamatovala jsem si ho a velice ráda ho šířila všude, kde jsem jenom trochu tušila, že budu pochopena. 

A tak jsem se dostala k další záludné otázce - které auto bylo dřív a které se ve snaze zalíbit Panně Marii jenom opičí? A došla jsem k závěru: "Dřív byl rozhodně Fiat... protože bez Fiatu by nebylo BMW."

A kde se tato velice pochybná myšlenka vzala? 

Přece - kdyby nebylo Mariina "Fiat," nemohlo by se nikdy objevit v kalendáři něco jako dies ante desponzationis B.M.V. 

Jediné, co musíme udělat pro to, abychom byli stejně svatí, jako Panna Maria, je říct Bohu stejné "Fiat" jako ona. Nic víc... ale ani nic míň.

A víte, co je nejvtipnější?

Automobilka Fiat byla založena opravdu dřív, jak BMW. :)

(a kdo mi nevěří, ať se zeptá strýčka Gůgla :) )