To jsem tak jednou přišla na návštěvu. Chtěla jsem se stavit jenom na chvilku, mrknout, jak se Mu daří a poreferovat, jak se nedaří mě, ale znáte to... s Ním se člověk až moc lehce zakecá a najednou zjistí, že uplynulo mnohem víc času, než si představoval... a přesto kupodivu nic nezmeškal :)

Fakt vám nepovím, na co všechno přišla řeč (z části si to nepamatuju a z části je to tajemství ;) ), jeden postřeh si ale pro sebe nechat nechci.

Jak jsme se dostali k rozebírání Shakespeara netuším (asi jak jsem vyprávěla o angličtině a o tom, jak mě nebaví toho chlapa rozebírat už po stopadesáté páté), každopádně se úvahy stočily poněkud jiným směrem.

"To be or not to be? That´s the question!" Ale... co to znamená? Co je to "být"? Jo, vím, že je základní otázka, jestli být či nebýt. Když jsem, žiju. Když nejsem, nežiju. Ale jak správně BÝT?

To máš tak. Ta otázka základní je, ale správně se ptáš, jak správně být. Každá věc JE jinak. Jinak JE neživý kámen, jinak rostlina, jinak zvíře a člověk... to je úplně jiná kategorie.

Jiná? Jak to myslíš? My nejsme? 

Jste. Právěže jste. Ale vaším úkolem není jenom být, to be. Je tu něco, bez čeho by to be nemělo smysl.

A to?

Když umíš tak krásně tu angličtinu... jaké jedno z jejích nejpoužívanějších sloves?

Sice nechápu, kam tím míříš, ale... co já vím, tak nejpoužívanější jsou pomocná slovesa... a z nich... to do?

Což znamená...?

Dělat! To asi nebude náhoda, že zrovna "to be" a "to do" jsou si tak podobné, že? Že si to myslím správně, když řeknu, že my nemáme jenom "být"? Že to, že člověk prostě jenom pasivně JE, nic neznamená, že to dokonce ani neznamená, že žije? Aby "to be" mělo nějaký smysl, musí být naplněné "to do". To je smyslem lidského života, to je ta otázka! Nemá cenu jenom BÝT, obyčejné bytí je úkolem kamenů. My máme žít, tvořit, dělat... prostě, we have to do something!
Vidíš... ale dalším častým slovesem je "to have", mít. Myslím, že je nebezpečí, že někdo, kdo přijde na to, že samotné "to be" nemá smysl (a že na to přijde každý), začne k němu přidávat "to have" a být bude znamenat mít. Ale to přece nedává smysl, že ne? Něco máš... a ztratíš to. Nebo to prostě budeš muset opustit, protože to jednoduše nesbalíš na všecky cesty, na které se vydáš. A najednou jsi zase prázdný, protože tvoje "to be" ztratilo s "to have" i smysl... Ale to, co uděláš, to už zůstane v tobě, to tě utváří, to vlastně dělá bytí tím, čím je...
Takže se Shakespeare sekl? "To be or not to be..." That isn´t the question. The question is: "To DO or NOT to DO?"

Šikovná holka, já věděl, že na to přijdeš sama. Ale zase Shakespearovi nekřivdi. Měl pravdu, jenom dal slovům jiný význam, než teď my. Však to znáš z filosofie. "To do" se může rovnat "to be", pokud máš na mysli aktivní bytí, bytí, které vědomě ovlivňuje svoje okolí. A to je právě lidské bytí. Vaším úkolem není přežít, ale žít. A nemysli na ty sladké slogany, na které myslíš, žití není jednoduchá růžová záležitost. Je to cesta za mnou. A víš, co jsem říkal? Kdo chce jít za mnou, vstaň, vezmi svůj kříž a následuj mě.
Tak co, jdeš?
Bude to bolet. Ale neboj se, budu s tebou. Aby mohla přijít Velikonoční neděle, musí tu být i Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílá dobota.
Ne, neboj se. Copak jsem ti kolikrát neříkal, že těm, kdo mě milují, všechno napomáhá k dobrému?

fakt jenom na návštěvě... do Loreta se asi zas hned tak nepodívám ;)Místo mojí návštěvy - jedna z bočních kaplí v Loretu