Dneska v češtině četla paní profesorka jeden článek. Netýkal se sice Voskovce a Wericha, přesto byl hodně, hodně zajímavý. Text je od historika Edwarda Gibbona (1737 - 1794), z doby před francouzskou revolucí. Popisuje, jaké jsou podle něj hlavní příčiny pádu Římského impéria. I když jsem se o něm dočetla, že dnešní historikové se k němu staví kriticky (pokud nejsou z Británie nebo USA, kde ho berou smrtelně vážně :D ), tento text je přinejmenším hodný k zamyšlení.

Na internetu k nalezení zde

 

Takže tady je dvacet bodů, které podle Gibbona přispěly k pádu Říma:

 

 

1.      Valná většina obyvatel preferuje zábavu před prací.

2.      Tradiční role otců jako živitelů rodiny je zpochybňována, množí se rozvrácené vztahy a svobodně žijící matky bez otců.

3.      Senioři jsou zanedbávání. Lidé pečují o domácí mazlíčky více než o svoje staré rodiče.

4.       Literatura a umění se stávají bezduchými. Vytváří se planá zábava za každou cenu. Takzvaná umělecká díla jsou ošklivá, nevkusná, nic neříkající, ale přesto za ně bohatí zaplatí horentní sumy.

5.      Čestná vojenská služba vlasti je odmítána, zpochybňována, vysmívána a posléze zákonem zrušena. Armádu tvoří nájemní žoldnéři.

6.      Lidé pilně pracující jsou zesměšňováni a jako vzor se staví prázdní pokrytci, populisté, pochybní umělci a takzvané celebrity.

7.      Daňové zatížení obyvatelstva stále roste a stát přerozděluje neúměrně vysoké částky. Lidé se nebojí nepracovat, protože stát se o ně vždy nějak postará.

8.      Úroveň vzdělání rapidně klesá.

9.      Státní dluh roste do nikdy nesplatitelné výše.

10.   Přestává se vyrábět a pěstovat, protože výroba doma je moc drahá a potraviny a výrobky se dovážejí ze satelitních zemí.

11.   Kdo se dostal do pozice, kde může ze státního krást, většinou tak činí. Postižitelnost těchto zločinů je velmi malá.

12.   Početí a výchova dětí je vnímáno jako obtěžující a dětí se rodí stále méně.

13.   Léty osvědčené mechanizmy, chránící poctivé před podvodníky, náhle selhávají.

14.   Veřejné funkce se stávají předmětem kořisti, zisku, udělují se za úplatky, a kdo je získal, chce z nich kořistit, aby se mu vložený úplatek několikanásobně vrátil.

15.   Staletími předků prověřené hodnoty - jako je čest, smysl pro povinnost, zodpovědnost, nadšení pro práci, pro dobročinnost, zápal pro věci veřejné, jsou vysmívány a zesměšňovány.

16.   Šíří se cynismus.

17.   Šíří se plýtvání, nestřídmost, znevažování znalostí, dovednosti a poctivé práce.

18.   Do země přichází velké množství cizinců.

19.   Politikové nadbíhají iluzi, která si vynucuje zábavu a státní podpory (chléb a hry)

20.   Občané stále na všechno nadávají.